6ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου | Ο Καροποιός Γιάννης Μανώλης
32784
post-template-default,single,single-post,postid-32784,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,overlapping_content,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-42712
 

27 Μαρ Ο Καροποιός Γιάννης Μανώλης

Ο Γιάννης Μανώλης (Καροποιός) γεννήθηκε το 1893 στην Κερατέα. Το 1914 πολέμησε κατά την διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Ειδικότερα, ήταν ενταγμένος στο ορειβατικό πυροβολικό μαχόμενος τους Βούλγαρους. Σε μια μάχη πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Βούλγαρους μαζί με άλλους Κερατιώτες και παραδόθηκαν στους Γερμανούς. Φυλακίστηκαν στο Γκέρλιτς της τότε Άνω Σιλεσίας. Εκεί έμεινε μέχρι το 1918. Η αιχμαλωσία εκεί ήταν ιδιότυπη. Οι στρατιώτες είχαν την άδεια να φορούν τις Ελληνικές Στολές. Επίσης μπορούσαν να σπουδάσουν και να μάθουν μια τέχνη. Εκεί ο Γιάννης Μανώλης θα μάθει άπταιστα Γερμανικά και την τέχνη του καροποιού σε συνδυασμό με εκείνη του τεχνίτη σιδηροδρόμων.Τότε ο Γιάννης Μανώλης είπε στους Γερμανούς «αυτά που πήρα δεν μπορείτε να μου τα πάρετε πίσω: την Τέχνη και τα Γράμματα». Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας του, πήρε τα πρώτα του ένσημα.

Το 1919 συμμετείχε στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν συμμετείχε λόγω ηλικίας. Ωστόσο κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής υποδείχτηκε από τον τότε Δήμαρχο Κερατέας στον κατακτητή ως μεταφραστής. Λειτούργησε πατριωτικά προς συμφέρον της πατρίδας και των συμπολιτών του. Έσωσε πολλούς συντοπίτες και όχι μόνο, από εκτελέσεις, εκτοπίσεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια.

Εκτός της πατριωτικής του δράσης ο Γιάννης Μανώλης ήταν και σπουδαίος τεχνίτης. Έφτιαξε όλες τις ξυλοκατασκευές αλλά και τα άρματα που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία Ηλέκτρα. Η Ηλέκτρα είναι μία από τις γνωστότερες παραγωγές της Φίνος Φιλμ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Γυρίστηκε το 1962 στο παρθένο τότε τοπίο της Κερατέας (Μητροπήσι -αρχαίος Δήμος Αμφιτροπής) και βασίστηκε στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την ίδια χρονιά, ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ των Καννών. Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν δουλειά του Σπύρου Βασιλείου. Πολλοί Κερατιώτες συμμετείχαν στην ταινία ως κομπάρσοι, χρησιμοποιώντας και τα άλογά τους.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.