4ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου | Ελεύθερνα
18638
location-template-default,single,single-location,postid-18638,ajax_updown,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,overlapping_content,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-62187
 

Ελεύθερνα

18 Δεκ Ελεύθερνα

Φόρτωση χάρτη...

Διεύθυνση
Ελεύθερνα Μυλοποτάμου
Μυλοπόταμος Ρεθύμνου
Ρεθύμνης

74052
Ελλάδα


Ελεύθερνα

(το χωριό, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας)

 

 

Η Ελεύθερνα βρίσκεται στην καρδιά της Κρήτης, στις βόρειες υπώρειες του Ψηλορείτη, 25 χλμ. ΝΑ του  Ρεθύμνου και 5 χλμ. από το θρυλικό Μοναστήρι του Αρκαδιού, γνωστό από τον αγώνα της νεότερης ιστορίας του νησιού.

Έχει παραμείνει αλώβητη από σύγχρονες επεμβάσεις και είναι χαρακτηρισμένη ήδη από το 1972 ως «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και ως προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος.

Μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης. Γνωστή και με τις ονομασίες Ελευθέρα, Ελευθεραί. Αναφέρονται και τρεις αρχαιότερες ονομασίες: Σάντρα (Σάτρα), αναγόμενη στην εποχή των Πελασγών, Άωρος από τη νύμφη Αώρα και Απολλωνία από τον πολιούχο θεό της πόλης Απόλλωνα. Επικράτησε όμως η ονομασία Ελεύθερνα. Ιδρυτής της , ο Κουρήτης Ελευθήρ. Υποστηρίζεται ακόμη και η εκδοχή της προέλευσης του ονόματος της πόλης από την επωνυμία της Δήμητρας Ελευθούς καθώς επίσης και στο γεγονός ότι χορηγούσε άσυλο(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ) σε όσους κατέφευγαν στην πόλη.

Η Ελεύθερνα θεωρείται πως είναι η αυγή του Ελληνικού πολιτισμού, η απόδειξη πως η Κρήτη δεν γνώρισε ‘’σκοτεινά χρόνια’’. Στην Ελεύθερνα όλα τα στοιχεία που κληρονομούνται από τη μια γενιά στην άλλη , όλα τα στοιχεία του Μινωικού και του Μυκηναϊκού Πολιτισμού που είχε η Κρήτη, δίνουν καινούριο έναυσμα σε αυτό που ονομάζουμε αριστοκρατική κοινωνία και στη συνέχεια, ανάπτυξη της πόλης κράτους. Αν το ένα πόδι της Κρήτης είναι ο Μινωικός Πολιτισμός το άλλο είναι η Ελεύθερνα.

Από την πόλη της Αρχαίας Ελεύθερνας τα ευρήματα είναι σπαράγματα από ολόκληρα αγάλματα, αγγεία διαφόρων περιόδων, όπλα, εργαλεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τεράστιο υλικό που υπάρχει κυρίως από μια χρονική περίοδο που συμπίπτει με τα Ομηρικά έπη ( 9ος – 7ος π.Χ ) που γίνονται αναφορές σε στίχους της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Πέρα από τον Όμηρο, αναφορές για την Ελεύθερνα γίνονται και από τον Ηρόδοτο και τον Σκύλακα. Από την πόλη Ελεύθερνα κατάγονταν ο ποιητής Λίνος, ο φιλόσοφος Διογένης, ο λυρικός ποιητής Αμήτωρ και ο γλύπτης Τιμοχάρης.

Η Ελεύθερνα είχε δικούς της νόμους. Σώζονται αποσπάσματα νόμων από τον 7ο μέχρι τον 5ο αιώνα. Διατηρούσε σχέσεις με τις άλλες πόλεις της Κρήτης ( Κνωσό , Αξό κ.α. ) καθώς επίσης και με πόλεις εκτός Κρήτης (Δελφούς , Γόρτυνα κ.α.)

 

 

Ο χώρος της Αρχαίας Ελεύθερνας…

 

Eleftherna7

Ελεύθερνα – Αρχαιολογικός Χώρος

 

Ελεύθερνα – Αρχαιολογικός Χώρος

 

Eleftherna4

Ελεύθερνα – Αρχαιολογικός Χώρος

 

Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας

 

MOUSEIO-ELEUTHERNA4

Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας

 

MOUSEIO-ELEUTHERNA-3

Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις

  • Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις σε αυτή την τοποθεσία
  • No Comments

    Sorry, the comment form is closed at this time.