Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τη Βιοαρχαιολογία: α. Αφιέρωμα στους σπόρους & β. Γνωριμία με τον ανθρώπινο σκελετό (9:45 – 10:30)

26 Απρ Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τη Βιοαρχαιολογία: α. Αφιέρωμα στους σπόρους & β. Γνωριμία με τον ανθρώπινο σκελετό (9:45 – 10:30)

Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τη Βιοαρχαιολογία: α. Αφιέρωμα στους σπόρους & β. Γνωριμία με τον ανθρώπινο σκελετό (9:45 - 10:30)

Πότε

26/04/2024    
09:45 - 10:30

Κρατήσεις

Οι κρατήσεις είναι κλειστές

Τύπος Εκδήλωσης

Η βιοαρχαιολογία εξετάζει οργανικά κατάλοιπα, δηλαδή σπόρους, ανθρώπινα και ζωικά οστά, από αρχαιολογικές ανασκαφές. Αυτά τα κατάλοιπα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ‘αφανείς ήρωες’ επειδή μας δίνουν μοναδικές πληροφορίες για τη ζωή των προγόνων μας, αλλά συχνά περνούν απαρατήρητα στις ανασκαφές, ακόμα και στα μουσεία, όπου έμφαση δίνεται συνήθως στον υλικό πολιτισμό. Πώς μπορούν όμως οι σπόροι και τα οστά να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία μας; Έχοντας ως ξεναγούς/οδηγούς Αρχαιολόγους- Ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου, θα εξερευνήσουμε πώς οι αρχαίοι σπόροι μπορούν να διαφωτίσουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την οικονομία στην αρχαία ανατολική Μεσόγειο, από την προϊστορία μέχρι και πρόσφατα. Επίσης, θα δούμε πώς από τα ανθρώπινα οστά που βρίσκουμε σε μια ανασκαφή μπορούμε να δούμε πώς ζούσαν οι πρόγονοί μας: Σε τί ηλικία μπορούσαν να φτάσουν; Aπό τί αρρώστιες υπέφεραν; Πόσο δύσκολες ήταν οι καθημερινές τους εργασίες; Η παρούσα δράση μας ταξιδεύει στις ρίζες και τη διαχρονικότητα των Μεσογειακών πληθυσμών, από την Νεολιθική περίοδο μέχρι σήμερα. Καλούμε, λοιπόν, μαθητές/τριες Δημοτικού για ένα ταξίδι στο παρελθόν με οδηγούς μας τους ‘αφανείς ήρωες’ της ανασκαφής.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ/ΔΡΑΣΗΣ:
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 45 λεπτά. Πιο αναλυτικά θα διαμορφωθεί ως εξής:
Αφιέρωμα στους σπόρους – 20 λεπτά
Γνωριμία με τον ανθρώπινο σκελετό – 20 λεπτά

ΠΟΡΕΙΑ/ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
Οι μαθητές θα χωριστούν σε δύο ομάδες (10 μαθητές σε κάθε ομάδα), καθώς θα έχουν διαμορφωθεί δύο νησίδες (φυτά/ σπόροι, οστά ανθρώπων).
Η κάθε ομάδα θα κληθεί να κάνει
στάση διάρκειας 20 λεπτών σε κάθε νησίδα.

 

Διάρκεια εργαστηρίου: 45 λεπτά

Χωρητικότητα εργαστηρίου: 20 μαθητές/τριες

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Παναγιώτης Κούλλουρος, Γεωργία Κασαπίδου, Κυριακή Τσίρτση, Συμεών Γκιντούδης, Άννα Καρλιγκιώτη, Γκαμπριέλλα Σελέμπα, Antonio Caruso, Αρχαιολόγοι Ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου

Απευθύνεται: Πρωτοβάθμια/Δημοτική Εκπαίδευση

 

 

Κρατήσεις

Η εκδήλωση αυτή έχει πληρότητα κρατήσεων.