Οι στόχοι του φεστιβάλ

Ελεύθερη έκφραση

Η προβολή ιδεών & προβληματισμών των νέων μέσα από την ελεύθερη έκφραση στο σχολείο

Δημιουργικότητα

 Η ανάδειξη των πολιτιστικών προϊόντων που παράγονται από τη σχολική κοινότητα

Γραμματισμός στα Μέσα και στην Πληροφορία

Η κριτική προσέγγιση και αξιολόγηση των πηγών πληροφόρησης και ενημέρωσης

Το Φεστιβάλ ως εκπαιδευτικός θεσμός αποτελεί μία τριήμερη γιορτή γνωριμίας και συνεργασίας των ραδιοφωνικών και μουσικών/ καλλιτεχνικών σχολείων του Μαθητικού Ραδιοφώνου ESR. Κύριος σκοπός του είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να ανακαλύψουν τον κόσμο του ραδιοφώνου ως μέσου ενημέρωσης, έκφρασης και ψυχαγωγίας, αλλά και ως μέσο καλλιτεχνικής δημιουργίας, με συμμετοχή σε πρωτότυπες δραστηριότητες Ραδιοφωνικής Τέχνης, τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όσο και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, το European School Radio μαζί με το Μορφωτικό Ίδρυμα ΕΣΗΕΜ-Θ διοργανώνουν τα Μαθητικά Ραδιοφωνικά Βραβεία “ESR Podcast & Radio Awards 2023”, θέλοντας να επιβραβεύσουν την πολύ σημαντική προσπάθεια των μαθητών/τριών που παράγουν εκατοντάδες ραδιοφωνικές εκπομπές κάθε χρόνο με απώτερο σκοπό να θεσπιστεί μια νέα ενότητα βραβείων που αφορούν στο κύριο παραγόμενο των σχολείων κάθε σχολικό έτος, δημιουργίες ψηφιακής αφήγησης. Μέσω των Μαθητικών Ραδιοφωνικών Βραβείων “ESR Podcast & Radio Awards 2023” θα αναδειχθούν οι σπουδαίες παραγωγές που σχεδιάζονται και αναπτύσσονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, ώστε να ενθαρρυνθούν οι νέοι και οι νέες για δημιουργική έκφραση μέσα από τις δικές τους ραδιοφωνικές εκπομπές/ podcasts, που ακούγονται στο Μαθητικό Ραδιόφωνο.

Οι μαθητές/νέοι μέσω των ραδιοφωνικών ομάδων τους…

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

μέσω των ραδιοφωνικών ομάδων τους θα υποδυθούν ρόλους ρεπόρτερ για την παραγωγή ραδιοφωνικού υλικού και podcast, το οποίο θα παρουσιάσουν και θα μεταδώσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο Μαθητικό Ραδιόφωνο.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Θα συμμετέχουν σε ραδιοφωνικά/μουσικά/καλλιτεχνικά εργαστήρια με θέμα το Μαθητικό Ραδιόφωνο ESR και δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα στους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους της Ζακύνθου .

Θα εκφραστούν δημιουργικά, θα γνωριστούν και θα ανταλλάξουν τις απόψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου.

Θα λάβουν μέρος σε καλλιτεχνικές δράσεις (θεάτρου, χορού, μουσικής) αναδεικνύοντας τη δυναμική των νέων στον χώρο της Τέχνης και θα βιώσουν την Τέχνη μέσω του Μαθητικού Ραδιοφώνου.

Θα λάβουν μέρος σε κυνήγι θησαυρού, που θα έχει ξεκινήσει πριν το Φεστιβάλ και η τελική φάση θα γίνει στο τριήμερο των εκδηλώσεων.

Θα συμμετέχουν, ενεργά και πρωταγωνιστικά, στις ψυχαγωγικές/ καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν εντός του τριημέρου.

Θα παρουσιάσουν τη ραδιοφωνική τους δράση, σε ενιαίο χώρο έκθεσης, για τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (αφίσα ραδιοφωνικής ομάδας, ραδιοφωνικό έργο, ραδιοφωνικές θεατρικές παραστάσεις).

Θα γνωρίσουν τις ραδιοφωνικές παραγωγές, που ξεχώρισαν στο είδος τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και να λάβουν μέρος ενεργά στα Μαθητικά Ραδιοφωνικά Βραβεία “ESR Podcast & Radio Awards 2023”.

Θα αναδείξουν τις οπτικοποιημένες δημιουργίες ραδιοφωνικών μηνυμάτων και τραγουδιών του Διαγωνισμού ‘Κάν’ το ν’ ακουστεί 2023», δίνοντας για πρώτη φορά έμφαση στη δημιουργική σύνδεση του ήχου με την εικόνα.

Θα παρακολουθήσουν την Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2023»

Θα γίνουν οι ρεπόρτερς του ESR για όλη τη Ζάκυνθο και να συμμετέχουν στη ζωντανή μετάδοση του Φεστιβάλ στο European School Radio.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Μετά τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου European School Radio 2023, αναμένεται να έχουν ευαισθητοποιηθεί για την Ραδιοφωνική Τέχνη και την έκφρασή της από το δικό τους μέσο επικοινωνίας, το Μαθητικό Ραδιόφωνο. Μέσω της ευκαιρίας να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν με άλλους νέους και άλλες νέες και να ραδιο-επικοινωνήσουν, μέσα από κοινές δραστηριότητες και βιωματικά εργαστήρια, να γνωρίσουν τη Ζάκυνθο, την ιστορία και τον πολιτισμό της, με τελικό στόχο να δημιουργηθεί ένας σταθερός και δυνατός δεσμός των νέων με την Τέχνη, τη Δημοσιογραφία και το Ραδιόφωνο.