Θεατρικό εργαστήρι: Εκπέμπω το δικό μου μανιφέστο (10:30 – 12:00)

26 Απρ Θεατρικό εργαστήρι: Εκπέμπω το δικό μου μανιφέστο (10:30 – 12:00)

Θεατρικό εργαστήρι: Εκπέμπω το δικό μου μανιφέστο (10:30 – 12:00)

Πότε

26/04/2024    
10:30 - 12:00

Κρατήσεις

Οι κρατήσεις είναι κλειστές

Τύπος Εκδήλωσης

«Εκατό παιδιά- εκατό ατομικότητες που είναι άνθρωποι- όχι που θα γίνουν άνθρωποι- όχι άνθρωποι στο μέλλον, όχι άνθρωποί του αύριο, αλλά άνθρωποι τώρα….αυτή τη στιγμή…σήμερα. Όχι μια μικρογραφία του κόσμου αλλά ένας πραγματικός κόσμος με αξίες, αρετές, αδυναμίες, προσδοκίες κι επιθυμίες όχι ανόητες, αλλά σημαντικές, όχι αθώες αλλά ανθρώπινες»
Πώς να αγαπάς το παιδί, Γιάνους Κόρτσακ

Γιάνους Κόρτσακ
Ο Γιάνους Κόρτσακ γεννήθηκε το 1878. Ήταν συγγραφέας, παιδίατρος, κοινωνικός ακτιβιστής, παιδαγωγός και πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των παιδιών. Ίδρυσε το Dom Sierot, ένα ορφανοτροφείο για εβραιόπουλα στη Βαρσοβία το 1911, ενώ ήταν ένας από τους ιδρυτές του Nasz Dom, ενός ορφανοτροφείου για καθολικά παιδιά. Όταν οι ναζί τον ανάγκασαν να μεταφέρει το Dom Sierot στο γκέτο της Βαρσοβίας, ο Κόρτσακ συνέχισε το έργο του. Τον Αύγουστο του 1942 ο Κόρτσακ και τα διακόσια του παιδιά μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης στην Τρεμπλίνκα. Παρόλο που είχε την ευκαιρία να σωθεί, ο Κόρτσακ αρνήθηκε να εγκαταλείψει τα παιδιά.

Περιγραφή εργαστηρίου
Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μέσα από μια εκπαιδευτική έκθεση τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα και πρωτεργάτη για τα δικαιώματα των παιδιών Γιάνους Κόρτσακ. Η αρχική αυτή περιήγηση θα σταθεί στην πρόσφορα του Γιάνους Κόρτσακ ως του πρώτου ραδιοφωνικού παραγωγού που μέσα από την εκπομπή του απευθυνόταν αποκλειστικά σε παιδιά.
Στη συνέχεια μέσω ομαδοσυνεργατικών θεατροπαιδαγωγικών ασκήσεων θα κληθούν χρησιμοποιώντας τη θεατρική γλώσσα, τη δημιουργική γραφή και τη φαντασία τους να δημιουργήσουν τη δική τους magna charta libertatis. Να σκεφτούν σήμερα ποια δικαιώματα τους ως πολίτες μια σύγχρονης κοινωνίας θα ήθελαν να διεκδικήσουν και πώς μέσω του ραδιοφώνου θα μπορούσαν να τα επικοινωνήσουν σ’ ένα κόσμο ενηλίκων που έχει ξεχάσει να ακούει.

 

Διάρκεια εργαστηρίου: 10:30 – 12:00

Χωρητικότητα εργαστηρίου: 15 μαθητές/τριες

Εμψυχωτής: Γιάννης Καραούλης, Σκηνοθέτης – Ηθοποιός

Απευθύνεται: Δευτεροβάθμια/Μέση Εκπαίδευση

 

Κρατήσεις

Η εκδήλωση αυτή έχει πληρότητα κρατήσεων.