Δελτίο Τύπου Απολογισμού 7ου Φεστιβάλ European School Radio 2023

08 Μαΐ Δελτίο Τύπου Απολογισμού 7ου Φεστιβάλ European School Radio 2023

Μέσα σε κλίμα χαράς ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του 7ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου του European School Radio, που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο από τις 27 έως τις 29 Απριλίου 2023.

Η Επιστημονική Εταιρεία «European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο» συνδιοργάνωσε το πρώτο Φεστιβάλ μετά την πανδημία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, την Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιονίων Νήσων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και τον Όμιλο UNESCO Ζακύνθου.

Μέσα από το τριήμερο πρόγραμμα δράσεων, πάνω από 800 μαθητές/τριες με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους από ραδιοφωνικά σχολεία του European School Radio της Κροατίας, της Ελλάδας και της Κύπρου είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη μετεξέλιξη του European School Radio, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus KA2 “Social Radio 2.0- The European School Radio and the Podcasting Community for Active Citizenship Education”, να γνωριστούν μεταξύ τους και να αλληλεπιδράσουν, να λάβουν μέρος σε εργαστήρια και μουσικές εκδηλώσεις και να διασκεδάσουν λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Η Τελετή Έναρξης την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που αποτελούνταν από τραγούδια της «Μαντολινάτα Λιθακιάς 1982» και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαρακηνάδου, ενώ προβλήθηκαν και τα βίντεο των σχολείων που έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ παρουσιάζοντας τη ραδιοφωνική τους ομάδα. Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με Ροκ Συναυλία από το Συγκρότημα «Band Fiction» στην Πλατεία Σολωμού.

Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 το πρόγραμμα περιλάμβανε 40 Εργαστήρια και ενδιαφέρουσες Δράσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά σημεία της πόλης, όπως το Κυνήγι Θησαυρού, στο οποίο νικήτρια βγήκε η ραδιοφωνική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης και η Μουσική Σκηνή με μαθητικά σχήματα.  Πιο συγκεκριμένα, στο 2ο Γυμνάσιο Ζακύνθου,  φιλοξενήθηκαν τα σχολεία της Β/θμιας, τα οποία καισυμμετείχαν στην έκθεση με τα περίπτερα των ραδιοφωνικών ομάδων τους, παρακολούθησαν εργαστήρια όπως το εργαστήριο με τίτλο: “Συνθέτοντας μουσική με υπολογιστές” που οργάνωσε και υλοποίησε το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων για τα υπόλοιπα σχολεία του Φεστιβάλ, το Εργαστήριο για τους/ις εκπαιδευτικούς με τίτλο “Social Radio 2.0”, αλλά και τη Μαραθώνια Ραδιοφωνική Εκπομπή στο European School Radio από τη ραδιοφωνική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Ζακύνθου “Ραδιοδιαδρομές”. Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, φιλοξενήθηκαν τα σχολεία της Α/θμιας, συμμετείχαν στην έκθεση με τα περίπτερα των ραδιοφωνικών ομάδων τους και παρακολούθησαν εργαστήρια. Στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου, η αίθουσα θεάτρου παραχωρήθηκε για να πραγματοποιηθεί  Συναυλία με τη συμμετοχή έξι μαθητικών συνόλων των σχολείων του ESR που συντονίστηκε από το Μουσικό Ραδιοφωνικό Σύνολο Amusic του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης. Μουσικά και μη σχολεία δήλωσαν συμμετοχή και οι μαθητές/τριες ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους με πρωτότυπες δημιουργίες και εξαιρετικές ερμηνείες! Η διάχυτη δημιουργικότητα συνεπήρε όσους ήταν εκεί ενώ οδήγησε και σε αυθόρμητες μουσικές συμπράξεις, όπως το free jamming μεταξύ Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης και του 1ου ΓΕΛ Παπάγου.

Επίσης, δράσεις πραγματοποιήθηκαν  στο Πνευματικό Κέντρο, στην Ξενοπούλειο Βιβλιοθήκη, στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, στην Αίθουσα κινηματογράφου  ΦΩΣΚΟΛΟΣ και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Stigma.

Στις δράσεις συμμετείχαν, επίσης, τα σχολεία:

  • Από την Ελλάδα: ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου, ΕΕΕΕΚ Ζακύνθου, 2ο Νηπιαγωγείο Νικήτης Χαλκιδικής, 1ο Νηπιαγωγείο Λαγυνών Θεσσαλονίκης, ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΙΡΗΣ Ν. ΡΑΠΤΟΥ, Εκπαιδευτήρια “Πλάτων”- Γλυκά Νερά Αττικής, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Άμμου Ζακύνθου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, Δημοτικό Σχολείο Παντοκράτορα Ζακύνθου, 1o Δημοτικό Σχολείο Χολαργού, 3ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού, 15ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, 19ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, 21ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων, Γυμνάσιο Βραχναιίκων, Γυμνάσιο Βαθέος Αυλίδας, 8ο Γυμνάσιο Πειραιά, Γυμνάσιο Κομποτίου Άρτας, Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας, 3ο Γυμνάσιο Ελευθερίου- Κορδελιού, Ιδιωτικό Γυμνάσιο “Εκπαιδευτήρια Δούκα”, Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης, 1ο ΓΕΛ Πύργου, Πρότυπο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης, Πρότυπο ΓΕΛ Αθήνας-Γεννάδειο, ΓΕΛ Σπετσών, 1ο ΓΕΛ Παπάγου, 1ο ΓΕΛ Κιλκίς, 12ο ΓΕΛ Αθηνών. ΕΠΑΛ Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας, ΕΠΑΛ Χαλκίδας, ΕΠΑΛ Ζακύνθου
  • Από την Κύπρο: Δημοτικό Σχολείο Λιβαδιών (ΚΒ), G C School of Careers -Primary School και η Ιδιωτική Ελληνική Σχολή Φόρουμ
  • Από την Κροατία: Elementary school Semovec και Osnovna škola Krunoslava Kutena

Το μεσημέρι της Παρασκευής όλα τα σχολεία συγκεντρώθηκαν στον Λόφο του Στράνη για μία ξεχωριστή εκδήλωση,  σε συνεργασία του European School Radio, στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από τη σύνθεση του ποιήματος από το Διονύσιο Σολωμό. Η Ανδρική Χορωδία Ζακύνθου “Φανερωμένη”, η Γυναικεία Χορωδία “Φιόρο του Λεβάντε”   και η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων με μια πανηγυρική ερμηνεία του Εθνικού Ύμνου, με τη συμμετοχή όλων των αποστολών, τίμησαν με ιδιαίτερο τρόπο την επέτειο.

Το βράδυ της Παρασκευής τα σχολεία συμμετείχαν στο πάρτι που φιλοξένησε ο μουσικός χώρος Gatsby, στο πλαίσιο του οποίου έγινε και ο διαγωνισμός DJ από τα σχολεία, τα οποία είχαν στη διάθεσή τους 10 λεπτά μουσικού προγράμματος. Νικητής αναδείχθηκε από τους παρευρισκόμενους ο DJ Dimitris, μαθητής του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς.

Το Φεστιβάλ έληξε το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 με την Τελετή Βράβευσης στο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου για τον Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος & Τραγουδιού “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2023” με τίτλο “Η νέα Γενιά για την Ειρήνη- Youth for Peace”, τον οποίο συνδιοργανώνουν η Επιστημονική Εταιρεία European School Radio, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠΑΙΘ, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Στην Τελετή παρευρέθηκαν τα σχολεία- φιναλίστ σε κάθε διαγωνιστική κατηγορία και παρέλαβαν τα βραβεία τους.

Βρείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό στον εξής σύνδεσμο: https://drive.google.com/drive/folders/183hXubHbhgWok2zKyyDaO-dSvOS06jVL

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία του Φεστιβάλ.